Connect with us

  Ce cauti astazi ?

  Diverse

  Cum se prepară celebrele crofne sau gogoși bănățene, pufoase și numai bune de servit cu gem sau zahăr pudră

  Banatul este renumit în toată țara, chiar și peste hotare, pentru delicioasele preparate culinare cu care își încântă oamenii încă din cele mai vechi timpuri. Una dintre rețetele cele mai bine știute, păstrate și transmise din generație în generație, de la mame la fiice și de la bunici la nepoate, este cea pentru crofne. Le mai zice și croafne, krapfen, turce sau pufoase.

  Ce sunt crofnele? Aceste bile de aluat bine crescute, aerate la interior și de obicei aromate cu coajă de lămâie, sau cu nimic, pentru că sunt bune și așa, se prăjesc în ulei extrem de încins și se transformă în gogoșile bănățene pe care o țară întreagă le adoră. Provin de la cei mai iscusiți bucătari de pe vremuri, de la nemții etnici ai Banatului, iar de-a lungul timpului au fost mereu îmbunătățiți și reinventați pentru a oferi gustul și textura ideală.
  notino.ro Ingrediente pentru crofnele bănățene

  -făină albă de tip 000, 500 de grame;

  -gălbenușuri de ou, două;

  -lapte călduț, o cană de 250 ml;

  -drojdie dezhidratată, o linguriță/drojdie proaspătă, 25 de grame;

  -zahăr vanilat, un pliculeț;

  -unt, 50 de grame;

  -zahăr, două linguri;

  -sare, o linguriță;

  -coajă de lămâie sau de portocală, o lingură;

  -ulei de floarea soarelui sau de palmier, pentru prăjit;

  -zahăr pudră pentru decor.

  Pregătiți dinainte toate ingredientele pentru a vă fi mai ușor să lucrați odată ce începeți să puneți cap la cap instrucțiunile și să preparați crofnele.

  Cum se prepară crofnele bănățene

  Primul pas este realizarea aluatului pentru crofne, care trebuie lăsat la dospit înainte de formarea gogoșilor. Pentru aluat, se dizolvă mai întâi drojdia și zahărul în laptele cald. Mai apoi, se face o maia cu puțină făină și se lasă la o parte până când drojdia se activează, adică face bulbuci, de obicei acest lucru durând cam 5 minute. 

  În acest timp, dizolvați gălbenușurile frecate cu sare în restul de lapte, iar mai apoi adăugați aromele, adică fie coaja de lămâie, fie cea de portocală. Frământarea aluatului începe adăugând maiaua și puțin câte puțin din laptele cu gălbenușuri. 

  Frământarea durează până ce aluatul capătă o consistență netedă, moment în care se adaugă untul topit, din nou puțin câte puțin. Astfel, aluatul îl va putea incorpora și absoarbe pe tot într-un mod cât mai omogen. Aluatul, odată format, se lasă la dospit sub un prosop călduț până ce își dublează volumul.

  Formarea crofnelor

  Urmează formarea crofnelor propriu-zise. Aluatul se răstoarnă pe un plan uns cu ulei, nu cu făină. Întindeți aluatul într-o foaie cu o înălțime de cel mult un centimetru. Pentru a tăia crofnele, se folosește un pahar cu diametrul de aproximativ 10-12 centimetri. Corfnele tăiate se așează pe o tavă sau un fund de lemn acoperit cu o folie de copt, pentru a nu se lipi. Se lasă acolo încă treizeci de minute, înainte de prăjirea în ulei.

  foto: So Delicious

  E vremea să frigem crofnele!

  Ultimul pas este prăjirea crofnelor, sau frigerea lor, cum zic bănățenii, în ulei încins. Este foarte important să încălziți bine uleiul pentru crofne, acestea fiind cel mai bine prăjite într-o cratiță cu fundul gros în care ați pus ulei de cel puțin patru degete. Prăjirea se face rapid, astfel că gogoșile nu vor absorbi ulei. 

  Este important să întoarcem crofnele doar o singură dată, astfel formându-se acel “guler” alb de la mijlocul turtelor. Dacă gogoșile ies prea prăjite pe o parte, înseamnă că uleiul este prea încins, moment în care este important să reducem focul până ce crofnele ies din baia de ulei într-o culoare ideală.

  Servirea crofnelor

  Servirea crofnelor se face cât mai repede, după ce s-au presărat cu zahăr pudră. Mulți le mănâncă așa, simple, calde, poate cu puțin lapte sau cu ceai. Alții le preferă cu gem deă măceșe sau de cireșe, după preferințe și după ce are fiecare prin cămară. În orice caz, nimic nu se compară cu o porție zdravănă de crofne bănățene după o zi de muncă, crocante la exterior, dulci de la zahărul pudră, aromate de la lămâie sau portocală și pufoase în interior. Ce ți-ai putea dori mai mult de la un preparat, mai ales un desert? 

  Click pentru comentarii

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  S-ar putea sa va placă

  Stirile TEN TV

  O nouă ediţie a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale, se pregăteşte la Timişoara. În perioada 21 – 25 martie, Camera de Comerț, Industrie...

  Stirile TEN TV

  Ferma Pomicolă Pohalma, din Lugoj, ce aparține stațiunii didactice a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, din Timișoara, se pregătește să...

  Diverse

  La nivelul Uniunii Europene, purtarea căștii de protecție pentru bicicliști este obligatorie prin lege în 12 state, în timp ce în România este doar...

  Publicitate

  Pescăria PELE situată pe drumul național, Lugoj-Reșița la km 9, pe raza localității Victor Vlad Delamarina, vă invită la un pescuit sportiv de crap,...